Близо половин милиард лева допълнителни разходи на министерства, агенции, държавни дружества

...
Близо половин милиард лева допълнителни разходи на министерства, агенции, държавни дружества
Коментари Харесай

Кабинетът скоростно наду с над 500 млн. лева бюджетния дефицит

Близо половин милиард лв. спомагателни разходи на министерства, организации, държавни сдружения и общини разписа държавното управление на днешното си съвещание.

Огромните изключителните разходи в края на годината са предстоящи, откакто през цялата година бюджетът беше на остатък и едвам в края на ноември излезе на дребен недостиг от 183 млн. лева Освен това единствено преди месец бюджетът претърпя поредна актуализация поради коронакризата, с която разноските бяха увеличени, а дефицитът скочи от 3.5 милиарда на 5.2 милиарда лева Така за декември кабинетът евентуално ще похарчи близо 10 милиарда лева, в случай че в действителност съблюдава заложения дефицит.

По-голямата част от спомагателните трансфери обаче въобще не са свързани с преодоляване на Коронавирус пандемията и битката с последствията от нея. Прави усещане, че пари се раздават за бонуси на служители на реда - 23 млн. лева, за неспешни общински планове, за поправки на храмове, улици и ВиК мрежи и за всевъзможни демонстации на предизборна благотворителност от страна на властта.

Близо 264 млн. лева ще бъдат раздадени на общините в България за финансиране на разнообразни инфраструктурни проекти  - реорганизация и ремонт на улична мрежа и общински пътища, на водопроводи, за строителство на спортни и детски площадки, поправки на градски центрове, детски градини, читалища и учебни заведения. Още по обяд регионални шефове на ГЕРБ от разнообразни градове започнаха да се хвалят пред локалните медии и да изричат благодарности към държавното управление за отпуснатите средства към общините.

Допълнителни 61 млн. лева ще получи Националната здравноосигурителна каса -  за компенсиране на неизпълнените приходите за 2020 година и да може да се разплати за медицински действия. Извънредни прехвърляния са планувани и за лечебни заведения. Държавата ще усили с близо 1 милион лв. акционерното си присъединяване в „ Многопрофилна болница за интензивно лекуване „ Света Анна “ - София . С тях ще бъде закупена здравна инсталация за Клиниката по кардиология.

Както стана известно по-рано през днешния ден близо 65 млн. лева в допълнение се дават за обучение. От тях 14,5 млн. лева са за осъществяването на осем национални научни стратегии за 2021 година като обединен дигитален пазар в науката, ниско въглеродна сила, запазване на околната среда, опазване на здравето и медицина.  

Допълнителни 21 млн. лв. са отпуснати на Министерството на защитата за обезпечаване на първото предплатено заплащане по контракта с,,FR.Liirssen Werft GmbH & Co. KG ” за придобиване на многофункционален модулен патрулен транспортен съд за Военноморски сили.

С пари от централния бюджет с 12.5 млн. лева се усилва бюджета на правосъдната власт - с тях се  осигуряват  " нужните средства за покриване на неизпълнението на приходите по бюджета на правосъдната власт за 2020 година "  

Кабинетът утвърди нарастване със 7 млн. лева на разноските на Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията, с цел да финансира социална поръчка, предоставена през 2020 година от Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “. Поръчката е  за отпечатване и доставка на документи при периодическите прегледи на техническата редовност на пътните транспортни средства и обезпечаване на тестванията за теоретичните изпити, провеждани от Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация “.

Икономическото ведомство също получава 2.4 млн. лева. с цел да покрие дефицита от средства за поддръжка на сдруженията, сертифицираните по Закона за поощряване на вложенията.

8,1 млн. лева се обезпечават по бюджета на Министерство на регионалното развитие за възстановяване на водоснабдителна инфраструктура в общините Севлиево и Габрово.

Други 2,5 млн. лева отиват за ремонти, реституция и доизграждане на храмове в страната. Средствата са избрани за реставрационни действия в Бачковския и Троянския манастир, за ремонт на манастира „ Св. Йоан Кръстител “ в с. Жабляно, общ. Земен, за храма „ Св. Петка “ в Русе, за църквата „ Свети Дух “ в с. Бенковски в общ. Кирково. Финансова помощ за ремонтни действия се дава и за постройката на Софийската митрополия, за постройката на Старата митрополия в Ловеч, за подсилване на столичния храм „ Св. Ап. Андрей Първозваний “ и за продължение на строителството на църквите в София - „ Св. Стефан “ в Южния парк и „ Св. Благовещение “ в кв. „ Дружба “2.

Допълнителни разноски от 22.2 млн. лв. от запаса се насочват разплащане на действия за понижаване на риска от бедствия, възобновяване на разноски за извършени избавителни и неотложни работи при преодоляване на бедствени положения и за възобновяване на инфраструктурни обекти. Не е ясно кои са съответните обекти, към които ще бъдат ориентирани парите. 

16,9 млн. лева в допълнение ще получат учебните заведения поради изключителната конюнктура към ковид. С парите ще се купуват дезинфектанти, пречистватели за въздух, преносими компютри за бедните възпитаници. Ще се подкрепят и 42 центъра за специфична просветителна поддръжка. Други 14,5 млн. лева се дават за осъществяването на осем научни стратегии, а  33 млн. - за действия от Националната пътна карта за научна инфраструктура. Над 33 млн. лева са обезпечените средства и за дейности от така наречен Национална пътна карта за научна инфраструктура -  т.е. за университети, Българска академия на науките, Селскостопанската академия.  Отпускането на пари по тези принадлежности се показва като ексклузивен жест на фона на остро опълчване на Българска академия на науките против отхвърли на кабинета да подсигурява съизмерими съществени заплати на младите учени с тези в университетите.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР